به گزارش اگزیم نیوز از فرابورس ایران ، محمد علی شیرازی روز چهارشنبه رونمایی از «گزارش اکوسیستم دانشبنیان»، از ورود نخستین شرکت بیمارستانی بهعنوان یک بنگاه دانش بنیان در بازار نوآفرین فرابورس خبر داد و تقارن آن با این نشست را اتفاق مبارکی دانست.
وی فرابورس ایران را یکی از ۴ بورس تحت نظارت سازمان بورس معرفی کرد که از سال ۱۳۸۸ فعالیت خود را آغاز کرده است.
معرفی بازارها و ابزارهای فرابورس
شیرازی در معرفی بازارها و ابزارهای متنوع فرابورس گفت: فرابورس بازارها، ابزارها و نهادهای مالی متنوعی را تعریف کرده است؛ این بازارها بهگونهای طراحی شده که برای هر سرمایهگذار با هر میزان سرمایه، هر نوع سلیقه و هر سطح ریسکپذیری ابزار و بازاری برای سرمایهگذاری داشته باشد.
وی ادامه داد: همچنین هر شرکت نیازمند تأمین مالی، با هر سطح ریسک، امکان تأمین مالی از فرابورس را دارد.
شیرازی با اشاره به تنوع در ابزارها و بازارهای فرابورس گفت: با این تنوع هر بنگاه اقتصادی باید نسخهای مناسب با شرایط خود را انتخاب کند و این موضوع، اهمیت مشاوره مالی را برای بنگاههای اقتصادی بیشازپیش آشکار میسازد.
مدیرعامل فرابورس معتقد است یکی از بزرگ ترین چالشها برای تأمین مالی شرکتها، مشاوره است و با توجه به تنوع ابزارها و بازارها در بازار سرمایه و بازار پول، نیاز به مشاوره مالی برای فعالان این حوزه بسیار حیاتی است.
تمرکز بازارهای هشتگانه به دانشبنیانها
وی به تشریح بازارهای هشتگانه فرابورس پرداخت و گفت: بازارهای سهامی که شامل دو بازار اول و دوم هستند از قدیمیترین بازارهای فرابورس به شمار میروند. این بازارها عمدتاً به شرکتهای بالغ و کمریسک اختصاص دارد و در آن شرکتهای دانشبنیان و غیر دانشبنیان پذیرش میشوند.
شیرازی ادامه داد: همچنین بازار ابزارها و نهادهای مالی نیز در فرابورس فعال است که شامل انواع صندوقها و اوراق صکوک است.
مدیرعامل فرابورس ایران با تأکید بر اینکه در این جلسه بیشتر بر ابزارهایی تأکید میشود که مرتبط با شرکتهای دانشبنیان هستند، گفت: شرکتهای دانشبنیان بزرگ میتوانند در بازار اول و دوم پذیرش شوند.
وی با اشاره به اینکه در بازار ابزارهای نوین مالی نیز صندوقهای جسورانه و صندوقهای خصوصی با فضای نوآوری مرتبط هستند، گفت: همچنین این شرکتها با توجه به نوع شرکت و ریسکپذیری میتوانند از انتشار انواع صکوک نیز برای تامین مالی استفاده کنند.
شیرازی از راهاندازی بازار جدیدی به نام بازار نوآفرین خبر داد و تصریح کرد: این بازار سال گذشته راهاندازی شد و طی سال جاری نیز سه عرضه اولیه را تجربه کرده است.
وی بازار نوآفرین را مختص شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها دانست و گفت: شرایط پذیرش و نگرش این بازار کاملا با بازار سهام متفاوت است. به این ترتیب که ترکیب هیات پذیرش این بازار بهگونهای طراحیشده که فضای نوآوری و دانشبنیان را بهخوبی درک کنند. این بازار شامل دو تابلو «دانشبنیان» و «رشد» است.
شیرازی با اشاره به ابزار دیگر فرابورس که میتواند به شرکتهای دانشبنیان کمک کند، افزود: سکوهای تأمین مالی جمعی میتواند برای شرکتهای دانشبنیان و استارتآپها مفید باشد.
به گفته مدیرعامل فرابورس درمجموع، ابزارها و بازارهایی مانند تأمین مالی جمعی، صندوق های جسورانه، صندوقهای خصوصی، بازار نوآفرین و انواع صکوک در فرابورس ایران میتوانند به تأمین مالی شرکتهای دانش بنیان کمک کنند.
رشد ۳۲ درصدی اشتغال با حضور در فرابورس
وی درباره نقش فرابورس در اشتغال آفرینی شرکتهای عرضهشده، گفت: آمارها نشان میدهد ۲۱۵ شرکتی که تاکنون در بازار اول و دوم و نوآفرین عرضه اولیه شدند، افزایش ۳۲ درصدی تعداد شاغلان را طی بازه زمانی ۴ ساله پس از عرضه اولیه سهام در بازارهای فرابورس تجربه کردهاند.
به گفته این مقام مسئول در بازار سرمایه تعداد شاغلین این شرکتها از ۷۷ هزار و ۶۸۷ نفر در زمان عرضه اولیه به ۱۰۲ هزا رو ۳۲۱ نفر افزایشیافته است.
مدیرعامل فرابورس ایران در تفسیر این رشد اشتغال پس از عرضه اولیه سهام در فرابورس اینگونه گفت: این رشد به دو صورت تفسیر میشود؛ یا شرکتهایی که پذیرششدهاند از ابتدا قابلیتهای اقتصادی بهتری داشتند و یا پذیرش شرکتها در بازار سرمایه و امکانات آن منجر به رشد آنها شده است. درهرصورت، این رشد مثبت و امیدوارکننده است.
۱۰ درصد شرکتهای فرابورسی دانشبنیان هستند
شیرازی از حضور ۲۱ شرکت دانشبنیان در بازارهای اول و دوم و نوآفرین فرابورس خبر داد و اظهار کرد: اگر این تعداد را با کل شرکتهای این بازارها که حدود ۲۰۰ شرکت است مقایسه کنیم، حدود ۱۰ درصد از شرکتهای پذیرش شده فرابورس، دانشبنیان هستند.
وی از عرضه اولیه دو شرکت دانشبنیان صنایع ارتباطی آوا و مهرمام میهن طی سال جاری در بازار نوآفرین خبر داد و گفت: در مجموع ۲۵ شرکت دانشبنیان در بازارهای اول، دوم و نوآفرین از آغاز فعالیت فرابورس تاکنون عرضه اولیه شدند که رقم تأمین مالی این شرکتها در روز عرضه اولیه حدود ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است.
مدیرعامل فرابورس ایران در تشریح آخرین وضعیت صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه و خصوصی نیز اینگونه افزود: در بخش صندوق های مرتبط با فضای نوآوری حدود ۲۴ صندوق جسورانه و خصوصی در فرابورس فعال هستند.
حضور بیش از ۲۱ هزار و ۲۰۰ سرمایهگذار منحصربهفرد در سکوهای تأمین مالی جمعی
شیرازی درباره آخرین وضعیت سکوهای تأمین مالی جمعی تصریح کرد: این سکوها در سال ۱۳۹۹ افتتاح شدند، اما عملیات جدید آنها از سال ۱۴۰۱ آغاز شد که جهش قابل توجهی داشت.
وی افزود: تاکنون ۷۴ موافقت اصولی و ۴۲ مجوز فعالیت در این حوزه صادر شده است.
مدیرعامل فرابورس نکته قابلتوجه در بخش تأمین مالی جمعی را حضور بیش از ۲۱ هزار و ۲۰۰ سرمایهگذار منحصربهفرد دانست و گفت: این تعداد سرمایهگذار، سکوهای تأمین مالی جمعی را به یک بازار پویا تبدیل کرده است.
وی ادامه داد: همچنین تقریباً تمامی استانها از این تأمین مالی بهره بردهاند، اما عمدتاً استانهای تهران، اصفهان، یزد، خراسان و مازندران بیشترین بهره را بردهاند و درمجموع ۲۶ استان از این امکان استفاده کردهاند.
معرفی جدیدترین بازار فرابورس
مدیرعامل فرابورس ایران به معرفی بازار نوآفرین بهعنوان جدیدترین بازار فرابورس پرداخت و گفت: بازار نوآفرین با هدف پذیرش و عرضه اولیه شرکتهای استارتاپی و دانش بنیان تأسیس شد تا پذیرش آنها سادهتر انجام شود. این بازار دارای دو تابلو رشد و تابلو دانشبنیان است.
به گفته وی تابلو رشد مخصوص شرکتهایی است که چشمانداز روشن درآمدی و توانایی بالقوه رشد و توسعه را دارند و برای اجرای طرحهای توسعهای خود نیازمند تأمین مالی هستند.
شیرازی تابلوی دانشبنیان را مخصوص شرکتهایی دانست که تحت مجوز دانشبنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مشغول به فعالیت هستند و گفت: این تابلو به شرکتهای حوزه اقتصاد دیجیتال، فنآور، خلاق در زمینه خلق ارزش و تولید علم که تحت نظارت معاونت علمی هستند، اختصاص دارد.
آخرین وضعیت پذیرش در بازار نوآفرین
مدیرعامل فرابورس ایران به آخرین وضعیت پذیرش و عرضه اولیه شرکتها در بازار نوآفرین اشاره کرد و گفت: از زمان رونمایی از بازار نوآفرین در دیماه سال گذشته تا پایان بهمن ماه سال جاری ۱۱ شرکت در تابلوی رشد و ۱۱ شرکت در تابلوی دانشبنیان پذیرش شدهاند. همچنین ۱۰ شرکت برای تابلوی رشد و ۸ شرکت برای تابلوی دانشبنیان در صف پذیرش هستند. یک شرکت در تابلوی رشد و سه شرکت در تابلوی دانشبنیان درجشده و سه عرضه اولیه نیز در این بازار انجامشده است.
وی با تأکید بر اینکه اقتصاد دانشبنیان دیگر یک انتخاب نیست، بلکه یک اجبار در همه اقتصادهاست، گفت: وظیفه تمام نهادها این است که به تقویت این بخش از اقتصاد کمک کنند. ما در فرابورس نیز این وظیفه و رسالت را برعهده داریم و بسیار مشتاقیم که نقطه نظرات فعالان این عرصه را دریافت کنیم.
نظر شما